Kedvenc könyvek 1.

Kedves Naplóm!

    Hetek óta irigykedve olvasom az egyik női magazinban megjelenő Kedvenc könyvek rovatot, melyben ismert emberek mutatják be számukra kedves olvasmányaikat. 
Mivel ezidáig engem elfelejtettek megkérdezni, úgy döntöttem a csuda vigye el őket, ha kérdezik, ha nem nekem is kell ilyen.
    Persze a kedvenc könyv mindig és mindenki számára szubjektív és nincsen ez másképpen nálam sem, mégis ezek a könyvek az évek során velem maradtak és újra és újra fellapoztam őket. 

Természetesen a meglévők mellé az évek során folyamatosan gyűltek az újabbak, de valahogy a számomra igazán fontos könyvek valamiképpen mindig akkor találtak meg, amikor igazán szükségem volt rájuk.

 Jean Webster: Nyakigláb Apó/ Kedves Ellenségem

Kamaszkorom legszebb időszakait idézi ez a könyv. Amikor a nyári szünidő nem állt másból, mint könyvtárba járásból, olvasásból, és palacsintaevésből.  Bár, eme jó szokásaimat a mai napig rendszeresen űzöm, mégis ez a könyv az, amely még mindig ezeket az időszakokat idézi. 
Judy Abbott és Sallie McBride alakja kiállta az idő próbáját. Humoros, kedves anekdotákkal teli leveleik sokak arcára csaltak mosolyt az elmúlt idők folyamán.

A történetről:

NYAKIGLÁB APÓ

Judy Abbottnak mindig veszedelmesen élénk volt a képzelőtehetsége, de bármily merész volt is, az árvaházon kívülre, igazi családi otthonba nem tudta elrepíteni. A kifürkészhetetlen sors azonban kegyes, de titokzatos jótevővel áldja meg, aki segíti sorsa alakulását. Az ifjú lány csak Nyakigláb Apónak nevezi a rideg ismeretlent, s neki ír vidám és borongós, hosszú és összefirkantott leveleket az intézeti életről, vívódásairól, szerelméről és a sürgető kíváncsiságról, amely majd kifúrja az oldalát pártfogója kiléte iránt. 



KEDVES ELLENSÉGEM

Judy barátnője Sallie McBride a második levélregényben mutatkozik be. Ő Judynak számol be a felnőtt fiatal nő kudarcairól és győzelmeiről, hadakozásairól a szerelmesen önző vagy a morózus, de tiszteletre méltó férfiről. Miközben nem veszítjük el szemünk elől a már révbe ért Judyt, bepillantást nyerhetünk a az intézeti élet viszontagságos, ám sokszor kacagtató mindennapjaiba és résztvevői lehetünk egy fiatal lány útkeresésének.


Miért szeretem?

Azonkívül, hogy a palacsinta ízét és a nyár illatát idézik, örök érvényű dolgokról szól egyszerű bölcsességgel, melyek még közel 100 évvel a megjelenés után is aktuálisak. Mindennapi apró küzdelmek és bosszúságok, barátság és szerelem elevenedik meg a lapokon.
És persze mindannyiukban ott lakozik egy Judy és Sallie, mely olvasáskor a lapok közül felszínre tör.



"Rájöttem az igazi boldogság titkára, Apókám, és ez az: hogy az ember a jelenben éljen. Ne bánkódjék a múlton, ne építsen túlságosan a jövőre, de élvezze és használja ki a jelent a legfokozottabb mértékben."

  Zs.





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

  © NOME DO SEU BLOG

Design by Emporium Digital